Ujęcia ze smakiem

[ informacje o zbliżających się warsztatach ]
Awatar użytkownika
MarekWaskiel
Administrator
Posty: 918
Rejestracja: 05 wrz 2010, 01:40
Imię: Marek
Nazwisko: Waśkiel
Lokalizacja: Białystok/Warszawa
Kontakt:

Ujęcia ze smakiem

Post autor: MarekWaskiel » 08 sty 2014, 11:36

Ujęcia ze smakiem / Warsztaty fotograficzno-kulinarne
20 / 21/ 22 / 23 luty 2014 Supraśl/ Kruszyniany /
10 uczestników - wolnych miejsc: 4

cena: 1100 zł członkowie FKA
cena inne osoby: 1300 zł

formularz zgłoszenia:
http://www.waskiel.pl/kwestionariusz_kulinaria.doc

Nauczę Cię jak smakowicie fotografować jedzenie (napoje, zupy, dania główne, desery, warzywa, alkohole, owoce itp.). Czym będziemy się zajmować? Dwa pierwsze dni przeznaczone są na zajęcia przede wszystkim fotograficzne – poprzez system praktycznych ćwiczeń dam Ci solidne podstawy fotografii kulinarnej. Wspólnie przećwiczymy: co, w jaki sposób, przy użyciu, jakich narzędzi (popołudnie czwartek oraz cały piątek). Do każdego z tematów dostępnych będzie kilka odrębnych stanowisk a konkretne ćwiczenia będą odbywać się w 2-3 osobowych podgrupach. Będzie czas na powtórki oraz twórcze eksperymenty. Wyjaśnię jak ustawiać światło, jak komponować plan, jak dobierać najlepsze i efektowne dodatki. Jak najmniej teorii jak najwięcej konkretów! Przede wszystkim będziemy stosować proste i skuteczne metody dające świetne efekty, ale przećwiczymy także zadania bardziej złożone.

Wieczorem zasiądziemy do programów graficznych (przede wszystkim Lightroom), aby w kilku prostych ruchach dopieścić w nich nasze wspaniałe kulinarne kadry. Najciekawsze wydrukujemy na znakomitej drukarce fotograficznej Epson 2880. Potem je oprawimy w passe-partout abyś zobaczył, dlaczego tak bardzo staramy się robić świetne zdjęcia.
Jeden dzień (sobota) to wyjazd na warsztaty kulinarne do … Tatarów w Kruszynianach gdzie nauczymy się przyrządzać m.in. unikalny pierekaczewnik oraz będziemy fotografować potrawy gotowane w Tatarskiej Jurcie, (co najmniej 5 różnych dań) Będzie to forma mini sprawdzianu w warunkach, w których na ogół fotografuje się kulinaria. Tam spożytkujemy nasze teoretyczne przygotowanie z dwóch poprzednich dni, aby wykreować efektowne zdjęcia tatarskiego jadła.

Zaplanowałem też czas odpoczynek od fotografowania – obserwację żubrów żyjących na wolności w okolicach Krynek i wizytę w arcyciekawym muzeum ikon oraz meczecie w Kruszynianach (wszędzie będzie można fotografować).

Ramowy program:

Czwartek
przyjazd uczestników do Supraśla do godziny 13.00, obiad godzina 13.30
Godzina 15-19 zajęcia warsztatowe
godzina 19.00 – kolacja
godzina 20.00 – pokazy zdjęć, dyskusje o fotografii

Piątek
godzina 8.00 – śniadanie
godzina 9.00 – 13.00 – zajęcia warsztatowe
godzina 13.00 – obiad
godzina 15-17 – Wizyta w Muzeum Ikon
godzina 18-20 – zajęcia warsztatowe
godzina 20 – kolacja
godzina 21.00 – pokazy zdjęć, dyskusje o fotografii

Sobota
godzina 8.00 – śniadanie
godzina 9.00 – 13.00 – zajęcia warsztatowe w Kruszynianach
godzina 13.00- obiad w Kruszynianach
godzina 14-15 – wizyta w meczecie w Kruszynianach
godzina 16-19 – zajęcia warsztatowe
godzina 19.00 – kolacja
godzina 20.00 – pokazy zdjęć, dyskusje o fotografii

Niedziela
godzina 8.00 – śniadanie
godzina 9.00 – 13.00 – zajęcia warsztatowe
godzina 13.00 – obiad
godzina 14 – zakończenie warsztatów

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość